Notícies

Per un futur igualitari en el món de la Covid-19

El lema del dia internacional de la dona d’aquest any 2021 és ”Dones líders: Per un futur igualitari en el món de la Covid-19”.

Al llarg de la història de la humanitat, la dona, gairebé sempre ha estat infravalorada respecte els homes. Aquesta diferència ja es podia observar en l’antiga Roma, on les dones eren considerades esclaves o “màquines per a la reproducció”, és a dir, considerades quasi com a un objecte. 

Ara bé, en l’actualitat encara hi ha diferències, òbviament no tan radicals com ho eren abans, però n’hi ha. La igualtat de gènere és una lluita humana, no sols femenina, és per això que cal continuar lluitant i reivindicant-nos per arribar a aconseguir-ho. 

El 8 de març se celebra el dia de la dona, sent aquesta una oportunitat per apropar-nos de mica en mica a l’objectiu. 

Amb la Covid-19, encara no se sap com es podrà celebrar, però de segur que serà una passa més per apropar-nos a la IGUALTAT DE GÈNERE.

Què t'ha semblat la nostra reflexió?
4.6/5

Dones i salut

Carme Valls Llobet, és una experta endocrinòloga reconeguda, professora d’universitat, escriptora i metgessa. Al llarg de la seva carrera professional ha detectat diferències en el camp de la salut entre gènere femení i masculí. Per exemple, la manca d’investigació a les dones que als homes, entre d’altres, “perquè la fisiologia entre ambdós gèneres es caracteritza per aspectes diferents, però sembla ser que no es consideren i es tracten de la mateixa manera als dos”, matissa Valls.

 

En aquest sentit, afirma que en alguns aspectes en concret, “la dona és invisible per la medicina”. Als treballs d’investigació no hi ha diferències de dades per sexe, o no inclueixen dones als treballs i “no s’atén amb ciència suficient les patologies cròniques i carències que predominen a les dones”, remarca l’endocrinòloga.

 

Quelcom ha escoltat que les dones han de tenir els mateixos drets que els homes, és per aquest motiu que també tenen dret a ser diagnosticades i tractades considerant les diferències.

Aquesta idea social ja inculcada des de fa generacions sobre que els homes són “superiors” a les dones es pot observar en que la majoria d’estudis científics fins la dècada dels 90, les dones no apareixien al registre. O encara més sobtant, fins fa poc, una de les accepcions de dona a la RAE (Real Academia Española), era “sexe débil”. Quan en realitat la debilitat s’associa al dolor, perquè la dona té més malalties cròniques més doloroses que l’home i per les “qualitats generals” que diferencien la dona de l’home. Aquesta afirmació és depèn del punt de vista de cadascú, perquè l’esperança de vida femenina és entre vuit i deu anys superior que la masculina.

Deixa un comentari