25 de novembre

Ni una més!

El 25 de novembre és el dia contra la violència de gènere. L’elecció d’aquest dia per reivindicar la lluita feminista no és mera casualitat, sinó que darrere d’ella s’amaga una història

Segons diferents fonts d’informació, tres germanes; Patria, Minerva i María Teresa, tres activistes i polítiques de la república dominicana van fundar un grup revolucionari contra el dictador Rafael Leónidas Trujillo el 14 de juny de 1950. A conseqüència de la creació d’aquest grup, les tres germanes van ser torturades i empresonades el 25 de novembre de 1960. Van ser segrestades i colpejades per ordres del president. A partir d’aquí, cada any es celebra el dia contra la violència de gènere.

Per tal de commemorar aquest dia, i reivindicar que tothom té dret a ser lliure, aquí us deixem un llistat de cançons que tracten el tema, és a dir, denuncien la violència de gènere. Pensem que la música, més concretament les cançons, són una eina didàctica molt interessant per treballar la igualtat en tots els àmbits, però en especial en l’àmbit educatiu, ja que els alumnes escoltem molta música, i de vegades no parem atenció als missatges estereotipats i masclistes que hi ha en les cançons…

D’entre tota la llista creada, analitzem a continuació el contingut d’algunes de les seves lletres:

Les criades

Aquesta cançó és d’un grup anomenat Roba estesa que promou la igualtat de gènere. Forma part del seu primer treball discogràfic, Descalces, on trobem un recull de peces que tracten els tres eixos que defineixen la identitat del grup: dona, lluita i tradició. 

Aquesta cançó parla, com bé diu el nom, que la dona no ha de ser la criada de cap home ni de ningú, que és lliure de ser qui vulgui, lluitadora i que pot fer tot el que es proposi sense necessitat de cap aprovació masculina.

No vales más que yo 

Ara parlarem d’aquesta cançó que és de La Oreja de Van Gogh, i de la mateixa manera que la anterior, parla sobre la igualtat de gènere. Concretament tracta sobre una mala experiència amb un home. Gràcies al context que se li ha donat a la cançó en la lluita en contra de la violència de gènere, es pot entendre que es tracta d’una dona- de la precària situació en què es trobava patint violència, tant física com emocional.

La lletra de la cançó demostra perfectament la tremenda situació que va tindre que passar la protagonista per atrevir-se a dir que el seu opresor no val més que ella. 

Deixa un comentari